Hamile kalamayan kadının erkek olduğu testis kanseriyle ortaya çıktı. Karın ağrısı şikayetiyle doktora giden 9 yıllık evli 30 yaşındaki kadının, erkek olduğu ortaya çıktı.
Karın ağrısı şikayetiyle doktora başvuran ve nadir görülen konjenital hastalık teşhisi konulan otuz yaşındaki Hintli kadının, XY erkek cinsiyet kromozomu setine sahip olduğu ortaya çıktı.
Kadına benziyor ama genetik olarak erkek: PTI ajansının aktardığına göre, hastanın androjen duyarsızlık sendromu veya Morris sendromuna sahip olduğunu belirleyen doktorlar, bu tür hastalığı olanların kadınlara benzediği ancak genetik olarak erkek olduğunu belirtti.
HABER DEVAMI>>>
9 yıllık evli ve çocuğu olmamış! Testis kanseri oldu! Dokuz yıllık evli Hintli kadın, birkaç kez çocuk sahibi olmayı denedi ancak gebe kalamadı. Doktorlar, kadının uterus ve yumurtalıklarının olmadığı, hiç adet kanaması geçirmediği, karın ağrısının ise testis kanserinin semptomu olduğunu tespit etti.
HABER DEVAMI>>
Görünüşü de genital bölgesi de kadın! Hastasının durumuyla ilgili açıklama yapan Onkolog Anupam Datta, “Görünüşüne göre, bu bir kadın. Sesi, göğüs gelişimi ve normal dış genital bölgesine bakılırsa, bir kadın” ifadelerini kullandı.
Kız kardeşi ve iki teyzesi de Morris Sendromu çıktı! Datta, testislerin vücutta gelişmemiş kaldıkları için testosteron sentezlemediğini ve kadın cinsiyet hormonlarının erkeksi bir görünüm kazanmasına izin vermediğini belirtti.
Şu anda tedavisi devam eden kadının 28 yaşındaki kız kardeşi ve iki teyzesinin de Morris sendromuna sahip oldukları ortaya çıktı.
Morris sendromu nedir? Morris sendromu – ayrıca androjen duyarsızlık sendromu veya testis feminizasyonu olarak da bilinir – erkek hücrelerin androjenlere (yani, erkek cinsiyet hormonlarına) cevap vermesinin kısmi veya tam olarak yetersiz kalmasından kaynaklanan, değişen şiddetli bir patolojik durumdur.
Erkeklerde androjenler birincil ve ikincil cinsel özelliklerin olgunlaşmasından sorumlu olduğu için, bu duyarsızlık dış cinsel organın ve bir erkek öznenin bütün bu özel özelliklerinin eksikliğine (veya eksik) gelişmesine neden olur.
HABER DEVAMI>>
Yukarıda sözü edilen androjen duyarsızlığının intrauterin yaşamda zaten mevcut olduğunu belirtmek önemlidir. Leydig testis hücreleri tarafından üretilen, luteinize edici hormonun ( LH ) doğrudan etkisi altında, önemli fonksiyonlara sahiptir. Aslında dış cinsel organın olgunlaşmasından ve gelişmesinden, ikincil cinsel özelliklerin (sakal, bıyık, kıllar, ses tonunun düşürülmesi vb.), Ergenliğin büyümesi, spermatogenez, libido vb. Gelişiminden sorumludur.
Her ne kadar androjen olsa da, testosteron az miktarda da olsa kadınlarda bile mevcuttur. Dişi bireyler arasında üretimi, yumurtalıklara (dişi gonadlara) aittir, ancak her zaman luteinize edici hormondan etkilenir. Hem erkek hem de kadınlarda, testosteron sentezine bir katkı da adrenal korteksten gelir.
Morris sendromu , AR geninin bir mutasyonunu takiben meydana gelir. AR geni, cinsiyet kromozomunda X bulunur ve androjen reseptörünün işlevini yerine getiren bir protein üretir (NB: İngilizce’de, AR, Androjenik Reseptör için İtalyanca, Androgen Recepetor anlamına gelir).
Morris sendromunun taşıyıcıları genellikle fertil olmayan erkekler değildir, bu nedenle çocuk sahibi olamazlar. Bununla birlikte, semptom tablosu her zaman üst üste getirilemediğinden, eksiksiz duyarsızlığın ve kısmi duyarsızlığın tipolojisini ayrı ayrı düşünmek iyidir.