Covid 19 aşısı da HES kodu gibi mecburi mi olacak?
Covid 19 aşısı da HES kodu gibi mecburi mi olacak?
Sağlık Bakanı tarafından vaka sayılarının yükseldiğine ilişkin yapılan açıklamalarının akabinde aşı çalışmaları ile ilgili detaylar daha da önem kazandı. Vakaların yükselmesi ve yeni kısıtlamalar koronadan kurtulmak için tek çare olarak gösterilen aşıyla
haber devamı>>
Sağlık Bakanı tarafından vaka sayılarının yükseldiğine ilişkin yapılan açıklamalarının akabinde aşı çalışmaları ile ilgili detaylar daha da önem kazandı. Vakaların yükselmesi ve yeni kısıtlamalar koronadan kurtulmak için tek çare olarak gösterilen aşıyla ilgili Bilim Kurulu üyeleri arasında bulunmakta olan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz açıklama yaptı.
>>>
Aşı ile ilgili değerlendirmede bulunan Bilim Kurulu üyesi "Dünyada vaka sayıları koronavirüs nedeniyle 63 milyonu geçmiş bulunuyor. 1 milyona yakın insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.
Ülkemizde hergün vaka sayısıyla Avrupa genelinde zirveye çıkmış bulunuyoruz. Ne yazık ki 185 can kaybımızla, hastalığın en fazla vefat sayısına ulaşmış bulunmaktayız. Aynı zamanda 5000 civarında ağır hastamız oldu.
Hasta sayımız da 6 binin üstünde görülüyor. Pandeminin geldiği bu noktada insan hareketliliğini indirmek en önemli önceliğimizdir. Aşı çalışmaları bütün dünyada hızlı bir şekilde devam ediyor. Burada üç en temel sınıfta aşı ile alakalı çalışmalar yürütülüyor." Şeklinde konuştu.
Aşıları üç sınıfa ayırabiliriz diyen Kayıpmaz şöyle devam etti; "İlki viral vektör aşılardır. Gen teknolojisi ile virüsün genetik materyalinin bir kısmını diğer bir virüs içerisine yerleştirilmesi ve aynı zamanda insan vücuduna enjekte edilmesi şeklindedir.">>>>
Klasik yöntemle hazırlanmakta olan inaktive aşıların en güvenilir aşılar olduğunu dile getiren Kayıpmaz. "2. grup inaktive aşılardır. Virüs hastalık yapıcı tesirini kimyasal ya da fiziksel bir yöntem kullanılmak suretiyle etkisiz hale getirilir. Akabinde ise, insan buna bir bağışıklık cevabı geliştirmesi denir. Aşılar eskiden de kullanılacak olan klasik bir yoldur. Yeni metotlara göre daha fazla deneyim sahip olduğumuz türlerdir. Güvenlidir. Yeterince kuvvetli bir bağışıklık cevabı için 2. bir doz yapılması da gerekmektedir." dedi.
YAN ETKİLER UZUN ZAMAN SONRA ORTAYA ÇIKAR MI?
"Virüs aşıları vücutta bağışıklık kazanmaya yaramakta olan aşılardır. Bu aşıların tesiri en iyi olasılıkla altı ayla 1 sene kadar sürecekti. Yapıldığı zaman aşı yapılan bölgede, aşı yapılan noktada ağrı, baş ağrısı gibi hafif tesirler görülebilir. Şu en temel kadar yapılan çalışmalarda önemsenmesi gereken yan etkiler görülmedi. Uzun zamanlı etkiler ise bu tarz aşılarda olmamaktadır. Yani virüs aşısını vuruldunuz bu aşı nedeniyle 5-10 sene sonra ciddi rahatsızlıklara ulaşmanız olanaklı değildir. Kısa zamanlı hafif etkiler görülecektir."
AŞI DA HES KODU GİBİ MECBURİ Mİ OLACAK?
"HES kodunuzla hasta ya da taşıyıcı riskli, temaslı bulunup bulunmadığınız görünüyor. Kişisel noktada aşı olmayı tercih etmeyebilirsiniz ama örnek vermek gerekirse aşı olmazsanız uçak yolculuğu gerçekleştiremeyebilirsiniz. Otobüs yolculuğu gerçekleştiremeyebilirsiniz. Aşı olmayanlar HES kodu şeklinde bir uygulama yapılarak aşı yaptırmayan kişilerin kalabalık alanlara bunun gibi toplum içerisindeki tüm alanlara girmesi yasaklanabilir."