Home
31 Ağustos 2022 ( 402 izlenme )
Reklamlar

Fındık Fiyatı Yükselme Trendinde

Fındık Fiyatı Yükselme Trendinde

  Fındık fiyatlarındaki hızlı yükseliş sürüyor. Rekoltenin beklenenin altında gerçekleşmesi fiyatları tetikledi.

Zonguldak serbest piyasada bugün 50 randımanlı kabuklu fındık 46 TL’den işlem görüyor.  Eylül ayında okulların açılacak olması gurbetçilerin geri dönmesiyle piyasa fiyatların yükselişeceği konuşuyor. Özellikle emanete fındık verilmemesi isteniyor.

Alaplı Ziraat Oda Başkanı Şeref Türkoğlu, serbest piyasada fındık fiyatının 46 lirayı bulduğunu belirterek, "Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı 50 lirayı üstüne çıkarak ummadığımız rakamları örecektir." dedi.

 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, rekolte azlığı ve üreticinin pazara az miktarda fındık indirmesi nedeniyle piyasada ürün fiyatının hızla yükselmeye başladığına dikkat çekti. Türkoğlu, "Sezon başlayalı henüz bir hafta oldu. İlk günlerde 44 liradan serbest piyasada fındık alıcı buldu. Sezonun başlangıcından sonra geçen bir haftalık zaman içerisinde fiyat 46 lira seviyesini gördü. Serbest piyasa gösteriyor ki fındık rekoltesi düşük ve üretici pazara fındık indirmedikçe fiyatlar giderek yükseltmektedir.” diye konuştu.

Fındık Fiyatları önü açık

Türkoğlu, fındık fiyatının 50 Tl üzerine daha’da yükseleceği yönünde beklentileri bulunduğunu dile getirerek şunları kaydetti: " Eylül ayı okulların açıldığı dönem, fındıkta hasat sonu. O nedenle bu ayda piyasaya her yıl ciddi fındık inişi yaşanıyordu. Bu da piyasada fındık fiyatının az da olsa durmasını sağlıyordu. Çünkü eylül ayında pazara inen fındık, ihracatçıların stoklarını dolduruyordu. Ancak bu yıl beklendiği gibi olmayacaktır. Bugün serbest piyasada 46 lirayı bulan fındık fiyatı eylül ayında da yükselmeye devam edecektir.

  Bununla birlikte rekolte geçen yılın neredeyse üçte biri oranındadır. Rekolte azlığı ve mevcut ürünlerin pazara inmemesi eylül, ekim ve kasım aylarında serbest piyasada fındık ihtiyacı doğuracaktır. Bu da fiyatının daha hızlı yükselmesini sağlayacak. Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı ummadığımız rakamları üzerinde  görülecektir. Tahminlerimiz bu yönde. Bugüne kadar fiyat konusunda hiç yanılmadık, bu kez de yanılmayacağız.  Bir ay daha dişini sıkmalı, sabır göstermeli. Pazara az miktarda fındık indirmeye devam etmeli, özellikle emanete fındık vermemeli"şeklinde konuştu.Türkoğlu ayrica, üreticilerin TMO’yu tercih etmeleri gerektigine dikkat çekerek, “Ürününü illa satmak durumunda olan üretici malini TMO’ya versin.” diye konustu.

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Nasuh Mahruki: 17 Ağustos’takinden daha kötü bir tablo Gece alkol satana 320 bin lira ceza Marketten aldığı peynirin içinden çıkan şoke etti Manavgat'taki büyük yangın devam ediyor! Çok sayıda mahalle boşaltıldı (Manavgat son durum)