Home
18 Mart 2022 ( 203 izlenme )
Reklamlar

Tüm anneleri ilgilendiriyor: SGK müjdeli haberi verdi! 6 yıl erken emeklilik şansı

Her sigortalı, uzun ve yorucu çalışma serüveninin sonucunda emekliliğine kavuşabilmeyi hayal eder. Hayatının önemli kısmını emek harcayarak geçirdikten sonra emekliliğin konfor ve rahatlığını yaşamak, yaşlılık dönemini toplumsal garanti altına almak ister. Emeklilik hayatına kavuşmak isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) sağladığı erken emeklilik mevzusu ise gündemden düşmüyor... Emekliliğe biran evvel kavuşmak isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) sağladığı erken emeklilik mevzusu ise gündemden düşmüyor. SGK’nın birtakım sigortalılar için tanımış olduğu erken emeklilik fırsatı kadın sigortalılar içinde geçerli sayılıyor. 


SGK Doğum Borçlanması nedir? 

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK),kadın sigortalıların iş hayatında desteklenmesini sağlayan birbirinden önemli programlar sunuyor. Bu programlar içinde kadın sigortalılara erken emekli olabilme fırsatı getiren doğum borçlanması programı da bulunuyor. Çalışan bayanların hamilelik ve doğum sebebiyle çalışamadıkları dönemlerinde sigortaya dahil edilmesini sağlıyor. Bu program sayesinde hanım sigortalılar 6 yıla kadar erken emekli olma şansını yakalıyor. SGK doğum borçlanması, sigorta sistemi kapsamında doğum iznine çıkan kadınların bu süreleri borçlanarak, emeklilik hesaplaması için kullanabilmesini sağlıyor. 

SGK Doğum Borçlanması Şartları neler? 

SGK doğum borçlanması şartları kapsamında kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları 2 yıllık süreyi borçlanarak, emeklilik hesaplama için değerlendirebiliyor. 4A, 4B ve 4C sigorta kollarında çalışıyor olması, doğumdan sonrasında SGK prim ödemesi yapılma olması ve borçlanılan müddette çocuğun hayatta olması şartları aranmaktadır. Bu şartları sağlayan kadın sigortalılar, doğum borçlanması hakkından faydalanabilmektedir. 

SGK doğum borçlanması hakkı ile her kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadığı 2 senelik süreyi borçlanabilmektedir. Buna gore 1 çocuk için 2 yıl borçlanma sağlanabiliyor. Her kadın sigortalı bu haktan 3 çocuğa kadar yararlanabiliyor. Böylelikle doğum başına 2 sene olacak biçimde toplamda 6 yıl SGK doğum borçlanması yapabiliyor. 

SGK Doğum Borçlanması ne kadar? 

SGK doğum borçlanması hesaplama günlük brüt asgari ücret tutarı üstünden yapılmaktadır. SGK günlük brüt asgari ücretin %32’sinden az, 7.5 katından fazla olması niteliğinde yapılamamaktadır. 2022 asgari brüt tutarı 5.004.00 TL’dir. Buna göre günlük brüt hasılat 166.80 TL oluyor. Bu doğrultuda SGK doğum borçlanması 2022’de günlük en düşük 53.38 TL olarak hesaplanıyor. Borçlanılacak süre günlük bu tutar üstünden hesaplanabilmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Manavgat'taki büyük yangın devam ediyor! Çok sayıda mahalle boşaltıldı (Manavgat son durum) Bir zamanlar vergi rekortmeni olan Fatma Girik’in şuanki serveti! Cesede 41 gün boyunca Covid-19 testi yaptılar! Çıkan sonuç şoke etti vahşet! Bir evden 5 çocuk cesedi çıktı