Konut kredisi yapılandırması bekleyenler dikkat!

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank corona virüs salgını sonrası ekonomiyi canlandıracak kredi paketlerini müşterilerinin kullanımına sundu. 3 bankanın ardından katılım bankaları da kredi seferberliğine dahil oldu. Böylece kamu bankaları daha önce görülmemiş faiz oranları ile ekonomik olarak zor günler yaşayan vatandaşların yanında yer aldı. Yüz binlerce kişi düşen faizlerle birlikte ev sahibi olma hayali kurmaya başlarken, daha önce yüksek faizle konut alan vatandaşlar ise konut kredilerinde yapılandırma yapılıp yapılmayacağını araştırmaya başladı. 

Tüketici uyuşmazlıklarında yıllarca bilirkişilik yapan avukat Dr. Serkan Ağar’a göre bu mümkün. Ağar, “İster yakın bir tarihte, isterse bir yıl önce çekilmiş olsun, tüm tüketicilerin yapılandırmadan yararlanması mümkün. Kanunda böyle bir sınırlama yok. Sözleşmede aksine hüküm bile konulsa tüketici mahkemesine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz” dedi. Pamdemi sürecinde zor günler geçiren vatandaşlar kamu bankalarının sunduğu avantajlı kredi imkanı ile maddi kayıplarını gidermeye çalışıyor. Kamu bankaları Cumhuriyet tarihinde görülmemiş faiz oranları ile farklı ihtiyaçlara hitap eden krediler sunuyor. Bu kredilerden en dikkat çekici olan ise konut kredileri. Sıfır konutlarda 0.64 faiz oranları ile ev sahibi mümkün olurken yüksek faiz oranı ile konut kredisi kullanan vatandaşlar, kullandıkları kredinin yapılandırılmasını istiyor. Hürriyet'ten Oya Artmutçu bugünkü köşesinde yapılandırma bekleyenleri çok yakından ilgilendiren bir yazı kaleme aldı. İşte yapılandırma bekleyen yüz binlerce kişinin izlemesi gereken yol... 


Birçok okurum konut kredisi faizleri düşmeden birkaç ay önce çektikleri kredilerde faizin düşürülmesi için yapılandırma istediklerini ancak bankalarından “ret” yanıtı aldıklarını yazıp “Bu adaletsizlik değil mi?” diye tepki gösteriyorlar. Hukuken ne yapabileceklerini soruyorlar. Okurum K.D. ise “Bir yıl önce kamu bankasından konut kredisi çektim. Faiz oranı şimdi 0.64’e indi. Bense sözleşmede hüküm olduğu gerekçesiyle banka reddettiği için yüksek oranda faiz ödemeye devam ediyorum. Ayda 350 lira fark ediyor. Ne yapabilirim?” şeklinde bilgi almak istiyor. DAVA AÇMAK MÜMKÜN Tüketici uyuşmazlıklarında yıllarca bilirkişilik yapan avukat Dr. Serkan Ağar’a sorularını yönelttim. Ağar’a göre bu durumda bankalara karşı dava açmak mümkün. Banka ile yapılan sözleşmede, “Eski krediler etkilenmez” şeklinde aksine hüküm konulsa bile tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. Ödediğiniz bedelle krediniz yapılandırılsaydı, ödeyeceğiniz bedel arasındaki farkı da bankanızdan talep edebilirsiniz. Şöyle:


Reklamlar