ANASAYFA
06 Nisan 2024 ( 955 izlenme )
Reklamlar

Sizce ,Alaplı’da Kim Kazandı Kim kaybetti..!

Sevgili dostlar; bir yerel seçimi daha geride bıraktık

Alaplı’da Kim Kazandı Kim kaybetti..bir bakalım.!

31 Mart yerel seçim sürecini yakından izleyen biri olarak bana sorarsanız, “Sandıktan böyle bir sonuç bekliyor muydun?” diye…hayır..

 Böyle 1000 oy'la fark beklemiyordum..

“Evet sahada tepkileri görüyordum, Ak Parti seçmenleri sandığa gitmeyeceğini, gidenlerin de Nuri Tekin’e oy vereceğini etrafımca duyuyordum ama inanın bu kadar beklemiyordum.”

Genel manada bakıldığında, Alaplı’da çoğunluk olarak Ak Parti'lilerin tepki olarak  sandığa gitmeyerek Nuri Tekin seçim kazandı.. CHP Genel Başkanı  kendi ağzından  söylediği " kendi araştırma ekibimiz Ak Partililerin tepki olarak sandığa gitmediğini gördük sayelerinde Belediyeleri aldık" açıklamasını şahit olduk.

yani, ben burada Aradaki çelişkiyi anlatmaya çalışıyorum...

 Alaplı'da seçim kıran kırana geçti. Fakat esas mesele AK Parti Alaplı'da neden kaybetti. İsterseniz bunu bir masaya yatıralım.

Aslında bu kadarını oy farkını tüm parti başkan adayları da beklemiyordu. Hatta araştırmamda Ak Parti adayı belediyeyi 300 oyla kazanıyor gözüküyordu ...

Bilhassa emekliler, Alaplı bir emekli şehri olduğu malum ve bu emekliler haklı olarak, marketlerin her gün zam yapmaları, hayat pahalılığı AK Parti seçmeni (2500) kişi Geniş bir kesimi de sandığa gitmedi. Takdir edersiniz ki AK Parti seçmeni CHP oy vermesi adeta imkansız, belki arada kaçak olur, politik olmayan iktidar seçmeni CHP oy vermiş olabilir ama iktidarın gerçek seçmeni CHP oy vermesi çok zor.

Erdoğan’ı çok sevmelerine karşılık, yerel seçimlerde uyarı görevini ihmal etmediler.

  Millet yine aynen olduğu gibi 2002’de gibi yapacağını yaptı ve tepki oylarıyla siyasi dengeleri alt üst etti. Seçim sürecindeki sessizliğini dip dalga ile sandığa yansıttı.

Özetlediğimizde ,Birinci ve en önemli etken, hayat pahalılığı, enflasyon ve faizlerin yüksekliği, emekli maaşlarındaki adaletsizlik, yani ekonomik kriz.  insanlara tepeden bakmanın bir karşılığı var. 

Ancak 31 Mart 2024 yerel seçimleri ise hem iktidarda ve hem de muhalefette şok etkisi yarattı. bu durumda; Alaplı'da Recep Ocak kaybetmedi, CHP genel siyasetle  Nuri Tekin kazandı.

 

'Ak Parti'nin Meclis Listesi doğrumuydu'

Velhasılı,ikincisi ise çok güven duymak, Ak Parti^nin Belediyeyi rahat alırım anlayışı, Belediye Meclis liste aday yanlışlıkları, en büyük Oy kitlesi olan Alaplı Yeni Siteler çevresinde diğer adayın karşınına tanınan , çevresinde sevilen diğer Adayların listesinin karşısında Meclis adayları , Tepeköy keza öyle seçilen yerde bulunmamaları, Ak Parti'nin meclis listesinin popülerisi olmaması gibi kriterleriyle her yönüyle ele alarak çoğaltabiliriz.

'Nuri Tekin'e atılan bu oyları iyi irdelemek lazım.'

Gelelim MHPCHP seçmenine ? Yani milliyetçi seçmenin tavrı.. 20192024  tarihinde oldu gibi aidiyetlerini çok net bir şekilde ortaya koydular..

Elimde  istatistike göre, Bu seçimlerde Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekini,5747 oy alarak 1044 oy farkla "Belediye Başkanı" seçildi..

Bu seçimde Başkan Nuri Tekin,  Belediye Meclis üyeliğinde ise 5051 oy aldı, bu CHP'nin almış olduğu kendi oyları oldu.

Buna bağlı MHP Belediye Başkanlığında 719 oy alırken,Meclis listesinde ise 1469 oy aldı,

Kısaca,yukarıda kullanılan ve aradaki fark sayısı 750 Milliyetçi oylar ,2019 yılındaki seçimde olduğu gibi bu sefer Nuri Tekin',e gidilen oylar matematiksel olarak bariz ortadadır.

  Bu durumda,Ak Parti ile CHP arasındaki 1044 oy fark olarak buradan oluştuğunu gördük.

  Yani, 2019 yılında Belediye Seçimlerinde Nuri Tekine gidilen oylar, 2019 yılında olduğu gibi şimdi de MHP'nin oyları kaydığını görülebilmektedir.

   Bu tartışmaların gölgesinde,Yeniden 3.cü kez seçilen mevcut Başkan Tekin'in bundan sonraki süreçte daha önce yapamadıkları projeleri yapacakmı bilinmez ama öngörüldüğü gibi işi çok zor olduğunu görebiliyoruz., Bu süreç içerisinde ileriki aylarda İller Bankasından gelen para, Haziran ayı içerisinde  vergi dilimine gireceği muhtemel olması durumunda ise personel maaşlarını ödemekte zorlanacaktır..

Başkan Tekin'in vaatler arasında evlere dağıtılan broşürlerde yer alan projeleri  arasında 5 sene boyunca bir tanesi hayata geçmesi halinde yeterli olduğu inananları görebiliyoruz, vaatler arasında bulunan  bazıları,1 değil en az üç projeden bir tanesi Şehir meydanı ve katlı otopark,Seyir tepesi gibi gerçekleşmesi mümkün olacakmı ?
peki ,O halde verilen bu vaatler  tutalacakmı!
Biz de verdiği sözleri hatırlatarak, işin takipçisi olacağız..
 

demem şu ki, Başkan Nuri Tekin'nin önümüzdeki günlerde zor günler beklediğini görüyoruz,buradan da Başkan Tekin'e yeni görev döneminde başarılar dileriz.

MHP'nin seçim sonuçlarını sona bırakayım istedim..MHP'nin kendi kaynakları, İsmail Öztürk oy oranının 3 bin üzerinde bekliyordu. Bu onların bakış açısı, yerelden bir bakış açısıydı. Genel siyaset dengeleri hesaba katılmadan analizi yapılan oranlardı. Peki MHP kaynaklarının oran beklentisi sınıfta mı kaldı. Gelin bakalım İsmail Öztürk'ün  oylarına ne olmuş!

MHP Alaplı seçimlerinde yüzde 6’larde bir oy aldı. Alaplı özeline bakarsak MHP'nin aldığı yüzde 6,1 oyları bu kadarımı?  hayır tabi, MHP oyları nasıl nereye gittiğini yukarıda belirtmiştim..

 Öncelikle yüzde 6,1 yakın oy alan İsmail Öztürk bir önceki oy oranı baktığımızda  2019 yılındaki 2,53 oy oranı ile kıyasladığımızda 3 kat artırdığını görüyoruz, tebrik etmek boynumuzun borcudur. seçilmesi zaten çok zordu, tahmin edeceğimin gibi oy aldı, beni hiç şaşırtmadı ,Belediye Meclis  listesi sıralaması 1'de olsa çıkaramacağını  ben değil matematiksel olarak olamayacağını biliniyordu.

İyi Parti cephesine bakarsak, Serdar Akyol'a hakkını vermek lazım ,çok çalıştı ama  zaten çatısı çökmüş, tabanı kaymış bir halde seçime giden bu partide yüzde 2,27’yi alarak adeta sandığa gömüldü.

Sonuç olarak bu seçimin kişisel olarak kazananı Recep Ocak'dır. Kurumsal olarak kaybeden AK Parti.

Sevgili Dostlarım, benim analizim bu şekilde. Katılırsınız veya katılmazsınız, her kesimin analizi farklıdır, seçim sonuçlarına farklı bakabilir ve değerIendirebilir. Her bakış açısı ve değerlendirme biçimi farklılık gösterse de dinlenmeli, saygı duyulmalı ve kıymetlidir. Sağlıkla kalın.

 Gazeteci Ertuğrul Yüksel

 

 

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Başkan Erdoğan Açıkladı Dört Sevindirici Haber Bartın'da maden ocağında patlama! 28 madenci hayatını kaybetti Bu görüntü Kastamonu'dan! Kar yağışı sonrası ortaya çıkan manzarayı görenler inanamadı Selden sonra toplanan moloz yığını kötü görüntü oluşturuyor