31 Mart yerel seçimlerinden sonra birçok il ve ilçede belediye başkanlarının değişmesiyle birlikte, seçilen başkanların maaşları da merak konusu oldu. İşte, bu merak edilen sorunun yanıtı.
31 Mart 2024 tarihinde Türkiye, yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçim, 34 siyasi partinin katılımıyla Türkiye'nin 81 ilinde ve 922 ilçesinde gerçekleştirildi, böylelikle yerel yönetimler yeniden şekillendirildi. Seçim sonucunda belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlendi. Seçim sürecinin sona ermesiyle birlikte, belediye başkanı maaşları ve yerel yönetici maaşları da kamuoyunun dikkatini çekti.
Belediye başkanlarının maaşları kanunla düzenleniyor ve görev yaptıkları yerin nüfusuna göre de maaşlarda artış oluyor. Başkanların maaşları da memur maaş zamlarına bağlı olarak 6 ayda bir artıyor.
Yerleşim yeri nüfusuna göre belediye başkanlarının brüt maaşları TL olarak şöyle:
Kanunda belirlenen göstergeler üzerinden hesaplanan brüt maaşlardan öncelikle sosyal sigorta primi kesiliyor. Kalan tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınıyor. 2024 yılında, prim kesintisinden sonra elde edilen kazançlar şu şekilde vergilendiriliyor:
Belediye başkanları, izin, hastalık veya diğer sebeplerle görevlerine ara verdiklerinde, belediye meclisi üyelerinden birini başkan vekili olarak atama yetkisine sahiptirler. Başkan vekiline, belediye başkanının aylık ödeneği günlük olarak hesaplanarak verilmektedir.
Belediye başkanlarının sosyal sigorta primleri, seçildikten sonra, önceki statülerine bakılmaksızın devlet memurları gibi 4/c statüsü üzerinden ödenmektedir. Önceden SSK'lı veya BAĞKUR'lu olsalar bile, başkanlık süresince 4/c statüsünde yer alırlar. Bu süre boyunca, devlet memurlarına sağlanan doğum yardımı ve ölüm yardımı gibi haklardan da faydalanabilirler.
Belediye meclisi üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için huzur hakkı ödenmektedir. Günlük huzur hakkı tutarı, belediye başkanının brüt ödeneğinin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere, belediye meclisleri tarafından belirlenmektedir. Bu hesaplanan brüt tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir.
Belediye encümeni başkan ve üyelerine, belediyenin nüfusuna göre değişen aylık brüt ödenekler verilmektedir. Nüfusu 10.000'e kadar olan belediyelerde 2.663 TL, 10.00150.000 arasındaki belediyelerde 3.424 TL, 50.001200.000 arasındaki belediyelerde 4.565 TL ve 200.001'in üzerinde olan belediyelerde ise 5.707 TL aylık brüt ödenek uygulanmaktadır. Encümenin memur üyelerine ise bu tutarların yarısı ödenmektedir. Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 2024 yılında 9.130 TL olarak belirlendi.
Köy ve mahalle muhtarlarının normal ödenekleri, göstergelere göre belirlenmektedir. Ancak, göstergelerle belirlenen tutar, net asgari ücretin altında kalırsa, aylık maaş net asgari ücrete tamamlanmaktadır. Bu yılın ilk yarısında muhtarların gösterge karşılığı aylıkları 11.223 TL olarak belirlendi. Ancak, bu tutar net asgari ücret olan 17.002 TL'ye tamamlanarak aylık maaşları ödenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaklaşık 176 bin 735 TL, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek yaklaşık 144 bin 300 TL, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu yaklaşık 119 bin 670 lira, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ise 104 bin 453 lira maaş alacak.