Home
25 Eylül 2023 ( 162 izlenme )
Reklamlar

FINDIĞIN DÜŞMANI EVİMİZDE

FINDIĞIN DÜŞMANI  EVİMİZDE

Zonguldak’ın Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, kahverengi kokarcaların fazla görüldüğünü ve fındık için ciddi bir zararlı olduğunu belirterek, “Fındığa büyük zararlar veren kahverengi kokarcalar şu an evlerimizin balkonlarında, çatılarda, depolarımızda. Kışı bu şekilde atlattıktan sonra yeniden bahçelere dönüp, fındığa zarar verecekler” dedi.

Son dönemlerde özellikle Alaplı’da da sıkça görülmeye başlanan kahverengi korkarca tehlikesi giderek büyüyor. Alaplı Ziraat Oda Başkanı Şeref Türkoğlu, kahverengi kokarcaların son günlerde İlçemizde fazla görüldüğünü ve fındık için ciddi bir zararlı olduğunu belirterek, "Mücadele yapılmadığı sürece fındıkta kalite ve verimi düşürüyor, fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşturuyor .Kahverengi kokarca, kışı evlerde saklanarak geçirmeye hazırlanıyor. Üreticiler, bu istilacıyı gördükleri yerde yok etsinler; ahırlar ve evlerinin çevresini ilaçlasınlar" dedi.

Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği saptanan ve günde 30 kilometre yol kateden böcek türü, suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünün kurumasına neden olduğunu söyleyen Alaplı Ziraat Oda Başkanı Şeref Türkoğu,” Bu zararlıyla mücadele yapılmadığı sürece fındıkta kalite ve verim kayıpları yaşanır.  3 4 yıldan beri tehdit eden bu kokarca ülkemize  Gürcistan üzerinden ülkemize giriş yaptığı biliniyor. Kahverengi kokarcalar sonbahar ve kışı; evlerimizde, samanlık ve depo gibi kapalı ve korunaklı alanlarda geçiriyor. Şu anda birçoğumuz evlerimizin balkonlarında, pencerelerde, çatılarda  kahverengi kokarcaları çok yoğun bir şekilde görüyoruz .

 Kahverengi kokarcalar kış öncesi, çetin hava şartlarında hayatta kalacakları ve kışı atlatacakları yerlere yerleşmeye başladı. Hava sıcaklıkları ilkbahardan sonra 1718 derecelere çıktıktan sonra  yeniden fındık bahçelerine döneceklerdir. Yani fındık doğumu gerçekleşmesine yakın,Bu temas sonucu da fındıkta bir zarar oluşacaktır Mutlak suretle tedbir almamız lazım. Bunun yanı sıra diğer meyve ve sebzelere de ulaşırsa diğer tarımsal ürünleri de bitirir” diye konuştu.

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Müge Anlı'da büyük şok! Cinayeti itiraf etti Çamaşır makinesinin içine karabiber atınca bakın ne oluyor? HERYERDE GÖRÜLÜYOR Zonguldak açıklarında kadın cesedi bulundu